Yöresel Yemeklerimiz

HASUTA

MALZEMELER

1 kase seker 3 yemek k. un 1 yemek k. tereyagi 2 su b. kadar su

YAPILISI

Öncelikle unu suyla iyice cirpip bir kenarda bekletin sonra bir tencerede yagi eritin ve kasedeki sekerin üzerine hafif su gezdirip bunuda yaga ilave edin karistira karistira seker karamelize olana kadar ( yani rengi dönene kadar yakmadan ) sekeri eritin sonra ocagin altini kisin cirptiginiz unla suyu icine ilave edip hizla karistirarak pisirin 1-2 dakika kadar sonra tabaga alin ve servis yapin…Afiyet olsun

LENGER KEBABI

Malzemeler

1 kilo patates 2 adet soğan 250 gram kıyma 2 kaşık tereyağ tuz karabiber 2 kaşık salça Hazırlanışı Öncelikle patatesleri soyun,yıkayın ve halka halka doğrayın.Soğanları da halka halka doğrayın,kıymayı,tuzu, patatesleri, karabiber ve salçayı derin bir kapta karıştırın. Bu malzemeleri yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine bir bardak su ve tereyağını da koyduktan sonra fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin.Artvin yöresinde bu yemek odun ateşinde pişirilir.

KUYMAK

3 Yemek Kaşığı Sana Klasik 1 Yemek Kaşığı yoğurt kaymağı 1 Su Bardağı un 1 Yemek Kaşığı peynir Yağı eritip peynir ve yoğurt kaymağını koyup karıştıralım üstüne suyu koyalım ve unu koyup iyice karıştıralım pütür olmasın kaynadıktan sonra altını kısalım pişsin yağı üste çıkana kadar pişirelim.

PURUSGAL

Doğranmış bayat ekmek üzerine tereyağlı, peynirli sıcak su dökülerek yapılan yiyecek.

PUÇUKO

Malzemeler

Yarım kilo Kemikli et Bir su bardağı aşurelik buğday 250 gram kadar (iki avuç) 1 baş soğan Az tuz 1 kaşık salça (istenirse) 1,5 litre su (6 su bardağı) 2 yemek kaşığı kavurma yağı (içyağ) Çay kaşığının ucuyla acı kırmızı biber Hazırlanışı Xeçler yıkanıp akşamdan bir miktar su ile ıslatılır. Buğylar da akşamdan bir aşım kaynatılıp kabarmaya bırakılır. Xeçler ve buğdaylar süzüler. Düdüklü tencerede bir miktar kavurma yağı ile soğanlar kavrulur. Arzuya göre salça konabilir. Et de tencereya konarak hafifçe kavrulur. Önce xeçler, sonra da buğdaylar ilave edilir. Tuzu, acı biberi eklenip malzemelerin üzerine gelecek kadar su konup tencerenin kapağı kapatılır. Yaklaşık 50 dakika kadar iyice pişmesi sağlanır. Tencere ateşten alınıp kapağı açılır. Kemiklki etler çıkarılarak etler didilir. Kemiğinden ayrılan etler tekrar tencere dökülüp karıştırılır. Sıcak olarak servis yapılır. Fasülye (Lobyo) Pişirme Aşamaları: Yörede kuru fasulyeden çok barbunya yapılır. Fasülyeler seçilip yıkandıktan sonra, tencereye konur ve yeteri kadar su eklenerek haşlanır. Haşlandıktan sonra yeterince tuz eklenir. Ayrı bir tavada yağ (tereyağı) eritilir ve önceden hazırlanmış olan kuru soğan, salça ile birlikte eriyen yağda kavrulur. Daha sonra bu karışım, kaynamakta olan fasülyeye katılır. Bir süre daha kaynatıldıktan sonra yemek servise hazırdır. Fasülye, mısır ekmeğinden (cadiden) çok buğday ekmeğiyle (puri) yenir

SİLOR

Silor, özellikle ramazanlarda sahur yemeği olarak hazırlanan bir yufka yemeğidir. Hazırlanması için imece şeklinde kadınlar bir araya gelir, hamur yoğrulur, yufkalar açılıp sacda kurutmadan hafifçe pişirilir. Pişen yufkalar sıcak sıcak bir çarşaf içinde tüm hamur bitene kadar bekletilir. Yufka pişirme işi bitince yufkalar teker teker sıkıca rulo halinde sarılıp 2-3 cm eninde kesilir ve kesilen parçalar sıkıca tepsilere dizilir. Daha sonra fırına vererek pembeleşinceye kadar kızartılır ve soğuduktan sonra mukavva kutulara veya bez torbalara konarak ilerde gerektiğinde kullanmak amacı ile saklanır. Malzemeler Yeteri kadar silor Üzerini örtecek kadar yoğurt Yoğurtun üzerine eritilmiş tereyağı Su Hazırlanışı Silorlar uygun büyüklükteki tepsiye çok sıkı olmayacak şekilde dizilir. Bir miktar su ile hafifçe ıslatılır. Ayrı bir kapta yoğurt ve krema karıştırılır ve silorların üzerine yayılır. Önceden 150 dereceye ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirilip sıcak olarak yanında çayla servis yapılır.Tok tutucu özelliği vardır.Yoğurt da yağsız olursa rejim yemeği olarak yenebilir. Ayrıca sadece ramazanda değil her zaman çay yanında sunulabilecek bir ikramdır.

ERİŞTE

Silor yapımında olduğu gibi, kesilmek üzere rulo yapılmış yufkalar 2-3 milimetre eninde gayet ince olarak kıyılıp açılarak bir yerde biriktirilir. Tepsilerle fırına verilerek pembeleştirilip kurutulur. Gerektiğinde erişte yapmak üzere saklanır. Bu da ramazanlık yemeklerimizden olmasına rağmen kahvaltılarda sevilerek yenir. Malzemeler 30 cm çapında bir fırın tepsisi için: Yeteri kadar erişte Bir miktar su 2 kaşık tereyağı Hazırlanışı Erişteler kevgire konup üzerine su gezdirilir. Bir tepsiye alındıktan sonra bir tavada eritilen tereyağı tepsideki eriştelere dökülerek karıştırılır. 150 dereceye ısıtılmış fırında 10 dakika kadar bekletilip alınır ve sıcak servis yapılır. İstenirse bal veya şerbet eklenip biraz da çekilmiş ceviz serpilerek tatlı olarak da yenebilir

KETE

Yöremizin özel bir lezzetidir. Kuymaklısı, kavurmalısı,cevizlisi,pekmezlisi de yapılır Malzemeler 1 KG. Un 1 yemek kaşığı tuz 1 kaşık toz maya veya 1 paket yaş maya 1 çay bardağı ılık süt 2 su bardağı kalın çekilmiş ceviz yada bir tava kaymak kuymağı 1 çay bardağı sıvı yağ Hazırlanışı Un elenir ortası açlır. Maya toz ise ılık süt ile kabartılır. Tuz da ilave edilerek, ılık suyla hamur yapılır. Üzeri örtülerek mayalanmaya bırakılır. Beklemek istemezseniz fırından mayalı hamur alıp yapabilirsiniz. Mayalı hamur 2 santim kalınlığında açılır. sıvı yağ sürülür ceviz serpilir. Cevizler bol olsun ki dilimlendiğinde aralardan taşsın. Kuymaklı yapıyorsanız ceviz yerine kuymağı serersiniz üzerine ve başalarsınız kenarlarından ortaya doğru çekerek kapatırsınız. Yağlanmış tepsiye alıp önceden ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin üzeri hafif pembeleşmeye başladımı üstüne bir kaşık tereyağı sürün ve tekrar fırına sürün iyice pişince çıkarıp üstünü kapatın yumuşasın. Siz de yanda çay hazırlayın. İsterseniz ayran da olabilir. Kuru kuru gitmez.

GEVREK

Kaymakla yoğrulmuş hamurdan yapılan kek benzeri ekmek. Buğday unundan yapılanına buğday gevreği, mısır unundan yapılanına mısır gevreği, lazut gevreği denir. Sıcak olarak yenir ve yanında ayran içilir.